Προδιαγραφές Αποχωρητηρίων (WC) Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
Απαραίτητη προϋπόθεση για την άδεια λειτουργίας ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.) είναι η ύπαρξη χώρων υγιεινής. Ο αριθμός των αποχωρητηρίων υπολογίζεται με βάση την δυναμικότητα του καταστήματος δηλαδή ανάλογα με τον αριθμό των εξυπηρετούμενων ατόμων όπως αυτός ορίζετε για κάθε μια δραστηριότητα (άτομα ανά επιφάνεια ή ανά θέση ή ανά μονάδα εργασίας κτλ).
Ο αριθμός των αποχωρητηρίων και η κατανομή τους ανά φύλο προκύπτει από τον παρακάτω πινάκα.
αριθμος ατομων | αριθμος αποχωρητηριων | κατανομη ανα φυλο |
μεχρι 40 | 1 | |
41-120 | 2 | 1 ανδρων – 1 γυναικων |
121-250 | 4 | 2 ανδρων – 2 γυναικων |
251-500 | 6 | 3 ανδρων – 3 γυναικων |
Για κάθε επιπλέον 500 άτομα προσθέτουμε δυο αποχωρητήρια, 1 ανδρών και 1 γυναικών, αρκεί ο αριθμός των ατόμων να βρίσκετε μεταξύ των 100 και 500 ατόμων (πχ για 1.120 άτομα απαιτούνται 6 αποχωρητήρια για τα πρώτα 500 άτομα, συν 2 για τα επόμενα 500 και συν 2 για τα τελευταία 120 άτομα, σύνολο 10 αποχωρητήρια).
Στην περίπτωση που τα αποχωρητήρια των ανδρών είναι άνω των δυο, μπορεί να επιτραπεί από την Υγειονομική Υπηρεσία να γίνει αντικατάσταση του ενός τρίτου (1/3) των αποχωρητηρίων με ουρητήρια υγιεινού τύπου.
Επίσης, για επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό λιγότερο από 5 άτομα δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη ξεχωριστού αποχωρητηρίου προσωπικού και το προσωπικό εξυπηρετείτε από τα αποχωρητήρια των πελατών. Σε αντίθετη περίπτωση απαιτείται ένα αποχωρητήριο εάν ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων είναι μέχρι 15, δυο για 16 εως 40 άτομα, τρία για 41 εως 70 άτομα, 4 για 71 εως 100 άτομα και από 101 και πάνω, για κάθε 50 άτομα επιπλέον ένα αποχωρητήριο αρκεί ο αριθμός των ατόμων να βρίσκετε μεταξύ των 10 και 50 ατόμων.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είναι υποχρεωτική η ύπαρξη αποχωρητηρίου για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ) σε όλα τα νέα καταστήματα συνάθροισης κοινού (εστιατόρια, αναψυκτήρια, ψησταριές, καφετέριες κτλ) καθώς και η πρόβλεψη άλλων διευκολύνσεων μετακίνησης, για καταστήματα τα οποία διαθέτουν χώρο – αίθουσα πελατών άνω των 100 τ.μ. (υπολογίζετε συνολικά το εμβαδόν της κλειστής αίθουσας και του υπαίθριου χώρου εφόσον υπάρχει). Η ως άνω υποχρέωση αφορά και τα υφιστάμενα καταστήματα τα οποία πρέπει να εναρμονιστούν με τις σχετικές διατάξεις εως το 2020.
Σύμφωνα με την Υγειονομική διάταξη Α1β/8577/1983/Αρθρο 25 Φ.Ε.Κ.526/Β’, οι προδιαγραφές των αποχωρητηρίων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.) είναι οι εξής:
- κατασκευή αποχωρητηρίου και προθαλάμου του από μόνιμα υλικά (τοίχο με δάπεδο και τοίχους από λείο και αδιαπότιστο υλικό)
- εσωτερικές διαστάσεις κυρίως αποχωρητηρίου και προθαλάμου του κατ’ ελάχιστο 1,00μ επί 1,20μ
- ελάχιστο ύψος 2,10μ
- τοποθέτηση πλακιδίων πορσελάνης μέχρι ύψους 1,80 μ σε προθάλαμο και κυρίως αποχωρητήριο
- εξαερισμός τεχνητός ή φυσικός στο κυρίως αποχωρητήριο
- λεκάνη αποχωρητηρίου ευρωπαϊκού τύπου
- τοποθέτηση συρμάτινου πλέγματος Νο 16 στα παράθυρα του αποχωρητηρίου
- νιπτήρας στον προθάλαμο καθώς και σαπουνοθηκη και χειροπετσετες μιας χρήσης
- προσπέλαση αποχωρητηρίου όχι μέσα από παρασκευαστήριο και χώρο πλύσης σκευών.
Στο παραπάνω σχήμα εμφανίζονται μερικές τυπικές διατάξεις αποχωρητηρίων με τους προθαλάμους τους καθώς και οι ελάχιστες διαστάσεις τους σε κάτοψη.
Ο χώρος των αποχωρητηρίων πρέπει να είναι νόμιμος, δηλαδή να εμφανίζετε στην οικοδομική άδεια ή στην άδεια δόμησης του καταστήματος ακριβώς όπως υφίσταται και στην πραγματικότητα. Σε περίπτωση που το κατάστημα δεν διαθέτει αποχωρητήριο, τότε απαιτείτε η έκδοση άδειας δόμησης για την κατασκευή του, γεγονός που αυξάνει το κόστος της άδειας λειτουργίας και παράλληλα τον χρόνο που απαιτείται για την έκδοση της. Αν το κατάστημα διαθέτει νόμιμο αποχωρητήριο, το οποίο όμως δεν πληροί τις παραπάνω προδιαγραφές, τότε μπορούμε να εκτελέσουμε τις απαραίτητες εργασίες για την ανακατασκευή του εκδίδοντας έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την οικεία υπηρεσία δόμησης. Η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας είναι αρκετά οικονομικότερη σε σχέση με την άδεια δόμησης και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εκδίδεται σε ελάχιστο χρόνο εφόσον υπάρχουν στην διάθεση μας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Καλησπέρα! Ο χώρος που έχω ενοικιάσει για να έχω το παντοπωλείο μου είναι 40 τετραγωνικά. Χρειάζομαι προθάλαμο με πλακάκι έξω από την τουαλέτα μου;
Επίσης, ο νιπτήρα είναι εντός της τουαλέτας. Θα πρέπει να τον μετακινήσω εξωτερικά;
καλησπέρα σας, αφού δεν εξυπηρετείται καθήμενους πελάτες, δεν απαιτείται προθάλαμος ασχέτως εμβαδού. Το wc όμως θα πρέπει να έχει ικανοποιητικές διαστάσεις για τουαλέτα και νιπτήρα (δεν υπάρχουν ελάχιστες διαστάσεις, ανάλογα με την κρίση του υγειονομικού και του μηχανικού σας).
Καλημέρα σας! Κι όμως, επικοινώνησα με την επόπτρια της περιοχής μου και μου επεσήμανε ότι πρέπει να έχω προθάλαμο με πλακάκι και νιπτήρα έξω από το μπάνιο. Έπεσα σε μη ανεκτικό άτομο;
ΦΕΚ 2161/Β/23.06.2017
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι
Άρθρο 5 ΓΕΝΙΚΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
11. ΑΠΟΧΩΡΗΤΗΡΙΑ
“Σε μικρές επιχειρήσεις που δεν εξυπηρετούν καθήμενους πελάτες δύναται η λειτουργία αποχωρητηρίου χωρίς προθάλαμο με την προϋπόθεση ο νιπτήρας για το πλύσιμο των χεριών να βρίσκεται εντός του αποχωρητηρίου.”
Ο όρος “μικρές επιχειρήσεις” δεν αναφέρεται αποκλειστικά στο εμβαδόν, αλλά στο μέγεθος της επιχείρησης (παρακάτω στο ίδιο άρθρο αναφέρει τι γίνεται σε περίπτωση περιορισμένης έκτασης χωρίς καθήμενους ή όταν δεν είναι τεχνικά δυνατή η κατασκευή αποχωρητηρίου).
Συνεπώς είναι θέμα ερμηνείας του όρου “μικρές επιχειρήσεις”. Προσωπικά θεωρώ ότι ένα παντοπωλείο μικτού εμβαδού 40,00τμ είναι μια μικρή επιχείρηση, και έτσι το έχω αντιμετωπίσει αρκετές φορές μετά το 2017 χωρίς κανένα πρόβλημα από το υγειονομικό.
Kαλησπέρα! Eτοιμάζω διαδικτυακό κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων και για το λόγο αυτό ενοικίασα ένα κατάστημα 34 τμ, 40 μετρά απόσταση από το σπίτι μου. παρόλο που η πώληση θα γίνεται μόνο μεσώ διαδικτύου είμαι στη διαδικασία έκδοσης αδείας χονδρικού λιανικού εμπορίου, στην επιχείρηση θα απασχολούμαι μόνο εγώ. το πρόβλημα μου είναι ότι η τουαλέτα δεν έχει προθάλαμο. Mπορώ να δηλώσω ότι θα χρησιμοποιώ την τουαλέτα του σπιτιού μου.
Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων.
Καλησπέρα σας, το εμβαδόν του χώρου σας θεωρώ πως δεν δικαιολογεί να εξυπηρετήστε από τουαλέτα εκτός του χώρου αυτού. Παρόλα αυτά, στους νέους υγειονομικούς όρους και προϋποθέσεις αναφέρει ότι «σε μικρές επιχειρήσεις που δεν εξυπηρετούν καθήμενους πελάτες δύναται η λειτουργία αποχωρητηρίου χωρίς προθάλαμο με την προϋπόθεση ο νιπτήρας για το πλύσιμο των χεριών να βρίσκεται εντός του αποχωρητηρίου». Θα μπορούσατε να πάτε την υγειονομική υπηρεσία της περιοχή σας για να πάρετε μια σίγουρη απάντηση αφού αυτοί είναι που θα κρίνουν εάν είστε μικρή ή όχι επιχείρηση κατά τον έλεγχο και συνεπώς να σας εγκρίνουν ή όχι την μη ύπαρξη προθαλάμου.
καλησπερα εχω μαγαζι σουβλατζικο για ορθιουσ και περαστικουσ αφηνω στην τουαλετα να πηγαινουν οι πελατεσ μου εχω υποχρεωση να αφηνω και οποιον ασχετο θελει να χρεισημοποιησει την τουαλετα
Καλησπέρα σας. Δεν το γνωρίζω, μάλλον είναι νομικό θέμα και όχι υγειονομικού ενδιαφέροντος ή αντικείμενο μηχανικού.
Καλησπερα, εγω θα ηθελα να ρωτησω, αν ενα καταστημα 30τμ που θα λειτουργει σαν αναψυκτηριο το wc ειναι αντι για 1.20χ1.00 ειναι 1.80χ0.85 λετε να υπαρχει προβλημα?
Καλησπέρα σας. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας απαντήσω με σιγουριά. Μπορείτε να πάτε στην υγειονομική υπηρεσία της περιοχή σας και να ρωτήσετε απευθείας εάν το εγκρίνουν.
Τουαλέτα εκτός μαγαζιού δίπλα σε σπίτι στα 10 μετρα επιτρέπεται?
Καλημέρα σας και συγγνώμη για την καθυστέρηση.
Σύμφωνα με την νέα υγειονομική διάταξη, ισχύει ότι: «Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όταν δεν είναι τεχνικά δυνατή η κατασκευή αποχωρητηρίων μέσα στην επιχείρηση επιτρέπεται η κατασκευή αυτών εκτός της επιχείρησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Τα αποχωρητήρια αυτά θα αποτυπώνονται στο σχεδιάγραμμα κάτοψης της επιχείρησης και η λειτουργία τους θα αφορά αποκλειστικά την συγκεκριμένη επιχείρηση». Άρα, εάν θεωρείτε πως δεν είναι τεχνικά δυνατή η κατασκευή τους εντος του καταστήματος, θα σας συμβούλευα να ρωτήσετε και την υγειονομική υπηρεσία της περιοχή σας για να μην βρεθείτε εκτεθειμένοι κατά τον έλεγχο.
Καλημέρα σας. Πολύ ωραίο το κείμενο σας και άκρως κατατοπιστικό. Θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση. Γνωρίζετε τι συμβαίνει σε περίπτωση που η τουαλέτα δεν είναι στην ίδια οικοδομή με το κατάστημα, αλλά λίγα μέτρα πιο μακριά; Υπάρχει βέβαια στην οικοδομική άδεια. Θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την Διεύθυνση Υγιεινής; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Καλημέρα σας και συγγνώμη για την καθυστέρηση.
Σύμφωνα με την νέα υγειονομική διάταξη, ισχύει ότι: «Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όταν δεν είναι τεχνικά δυνατή η κατασκευή αποχωρητηρίων μέσα στην επιχείρηση επιτρέπεται η κατασκευή αυτών εκτός της επιχείρησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Τα αποχωρητήρια αυτά θα αποτυπώνονται στο σχεδιάγραμμα κάτοψης της επιχείρησης και η λειτουργία τους θα αφορά αποκλειστικά την συγκεκριμένη επιχείρηση». Άρα, εάν θεωρείτε πως δεν είναι τεχνικά δυνατή η κατασκευή τους εντος του καταστήματος, θα σας συμβούλευα να ρωτήσετε και την υγειονομική υπηρεσία της περιοχή σας για να μην βρεθείτε εκτεθειμένοι κατά τον έλεγχο.
Καλημέρα σας. Σε ισόγειο 22 τ.μ. με χρήση ξενώνα σκοπεύω να προχωρήσω σε αλλαγή χρήσης σε ΚΥΕ. Απαιτείται από το ΝΟΚ η προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ ή μήπως μπορώ να εξαιρεθώ λόγω του εμβαδού κάτω από 100 τ.μ.;
Σε περίπτωση που απαιτείται, πρέπει και στον απαιτούμενο προθάλαμο να διαγράφεται κύκλος με διαμετρο 1,5μ?
Τέλος, η τουαλέτα ΑΜΕΑ αε περίπτωση που απαιτείται μπορεί να είναι και η μοναδική τουαλέτα?
Σας ευχαριστω εκ των προτέρων
Καλησπέρα σας,
Η παραπάνω εξαίρεση αφορά υφιστάμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αφού θα προχωρήσετε τώρα σε αλλαγή χρήσης, προκύπτει θέμα ερμηνείας του νόμου από την πολεοδομία της περιοχή σας αν θα το θεωρήσουν υφιστάμενο ή νέο οπότε και θα σας υποχρεώσουν να κατασκευάσετε χώρο υγιεινής για ΑΜΕΑ. Προτείνω να κάνετε μια ερώτηση στην υπηρεσία δόμησης της περιοχής σας για να έχετε μια σίγουρη απάντηση.
Για την περίπτωση που πρέπει να τον κατασκευάσετε, δεν απαιτείται προθάλαμος στους χώρους υγιεινής ΑΜΕΑ (ο νιπτήρας τοποθετείται εντος του χώρου). Επίσης, η τουαλέτα ΑΜΕΑ προσμετρείται στους χώρους υγιεινής άρα, εάν απαιτείται μια τουαλέτα τότε αυτή μπορεί να είναι μόνο η τουαλέτα ΑΜΕΑ με μεικτή χρήση (ανδρών – γυναικών).